Kultur och kulturella sevärdheter

I Leipzig blir ditt sinne för kultur hänfört och absolut tillfredsställt. Staden har, vid sidan om shopping och mat och dryck, ett internationellt kulturellt rykte och anses vara ”musikstaden” genom sitt rika musikliv genom historien. Musiken i Leipzig har en betydande anknytning till Gewandhaus Orchestra som är ett konserthus vid Augustusplatz. Historien om den berömda konserthallen startade 1743 med ”den stora konserten”. Orkestern har slagit igenom stort och varje år har de stora föreställningar runt om i Tyskland och även utomlands. Orkestern spelar ofta tillsammans med olika produktioner i Leipzig’s operahus och har även gemensamma föreställningar med St.Thomas Boys Choir i St Thomaskirche.

Kören är det äldsta kulturetablissemanget i Leipzig med en lång historia sedan året 1212. De ursprungliga tonerna och musiken har överlevt revolutioner och krig, än idag är kyrkan och kören fast besluten att fortsätta sitt musikaliska arv. Den absolut främsta inom orgelmusik och tonsättning, Johann Sebastian Bach var kantor i St. Thomaskirche mellan 1723 och 1750. Under 27 år var Bach körledare, kantor och musikalisk ledare vilket hade stor påverkan för stadens utvecklande till det musikaliska centrum man ser idag.

St. Thomaskirche

En av Leipzig’s främsta sevärdheter är den berömda St. Thomaskirche. Den gotiska kyrkan har en historia på 800 år. Här brukade Martin Luther predika, Wolfgang Amadeus Mozart spelade på kyrkans orgel och Richard Wagner’s dop utfördes här. Mest känd är den just för Johann Sebastian Bach´s arbete och verk i kyrkan. Den fantastiska byggnaden lyser av all den kultur som skapats här. St. Thomaskirche är ett måste att besöka under sin vistelse i Leipzig.

Adress: Thomaskirchhof 18, Leipzig
Telefon: +49 341 222 24200
Mer info: info@thomaskirche.org
Internet: www.thomaskirche.org

S:t Thomas Kirche Leipzig
S:t Thomas Kirche i Leipzig

Bachmuseet

När du besöker Bachmuséet får du inte bara höra historien om den absolut främsta tonsättaren Johann Sebastian Bach’s liv. Här kan du lära dig att uppdatera ett Bach manuskript, lyssna på barockinstrument, eller skämma bort ditt sinne med varje komposition han någonsin skrivit. Muséet är en otrolig stolthet för staden eftersom Bach var den mest framstående kompositören som formade Leipzig inom musikvärlden.

Adress: Thomaskirchhof 15-16, Leipzig
Telefon: +49 341 913 70
Mer info: info@bach-leipzig.de
Internet: www.bach-leipzig.de

Leipzig hade förutom den absolut främsta inom orgelmusiken och tonsättning Johann Sebastian Bach andra stora berömda kompositörer. Richard Wagner, Felix Mendelssohn Bartoldy och Robert Schumann vars inflytande gav staden en blomstrande musikalisk tradition inom körer, operan och ensembler. Mendelssohn’s inverkan har också blivit otroligt betydande för den europeiska musikkulturen. Mandelssohn sista hem i Leipzig på Goldschmidtstrasse är idag förvandlat till ”Mandelssohn Haus” och är ett minne av kompositörens liv och arbete. Det var i Leipzig han grundande det första tyska konservatoriet, som är idag Felix Mendelssohn Musik- och teaterhögskola. En fantastisk plats för kultur- och musikintresserade resenärer.

Mendelssohn Haus

I hjärtat av staden ligger det hus där Felix Mendelssohn Bartholdy spenderade hela sitt liv. Idag har våningen en funktion som museum för att hedra kompositörens minne. Lägenheten som ligger på andra våningen har kvar den ursprungliga atmosfären och när du stiger in hit blir det som en tillbakaresa till mitten av 1800-talet. Här kan du se tonsättarens arbete, musikark och personliga brev. Hit bjöd han in sina vänner för konserter i hemmet och väggarna är dekorerade med Mendelssohn’s fantastiska akvarellmålningar.

Adress: Goldschmidt-Str. 12 04109 Leipzig
Telefon: +46341 1270-427
Internet: www.mendelssohn-haus.de

En annan betydande del av musikkulturen i Leipzig är Operahuset som är det näst äldsta i hela Tyskland. Historien om Operahuset sträcker sig tillbaka till år 1693 och har blivit utsett till ”European Opera House of the Year” två gånger under det senaste århundradet. Idag har Leipzig’s Operahus en del av Europas bästa ballet-instutioner. Även operakörer, en barnkör och en balletskola ligger belägen i det ståtliga Operahuset.

Opernhaus

I Operahusets vackra lokaler kan du njuta av riktigt bra opera. Akustiken är fantastisk med bekväma sittplatser och otroligt bra utsikt utöver den ståtliga scenen. Här ska du definitivt spendera en kväll om du gillar opera.

Adress: Augustusplatz 12, Leipzig
Telefon: +49 341 1261 ext. 0
Internet: www.oper-leipzig.de

I världen av kultur som är Leipzig är även teaterscenen stor. Utvecklingen av den moderna tyska teatern var influerad av Carolin Neuber under 1700-talet. Neuber var initiativtagaren till att gå från musikaler till föreställningar där man utryckte sig med ord och meningar. Neuber var skådespelerskan som blev den mest framstående personligheterna i den tyska teaterns historia.

De två huvudsakliga platserna för teater idag ligger vid Schauspiel Leipzig Centraltheater, Schausspielhaus och Neue Szene. Platsen är tillägnad för att bevara traditionen för den klassiska teatern. LOFFT på Lindenauer Markt är mötesplatsen för teater av mer experimentella och explosiva föreställningar. Här utövas teater i modern stil med ett syfte att föra Leipzig’s scen till ett större nationell och internationell publik med realistiska och nutida föreställningar.

Vill man uppleva teatern i Leipzig när den är som bäst borde man planera in ett besök i november. Festivalen Euro-Scen Leipzig äger rum i november varje år. Hit kommer teatergrupper från hela världen för att utöva experimentell teater och nyskapande dans i det välkända kulturstaden Leipzig. Tillställningen är en av de viktigaste kulturella höjdpunkterna i hela Leipzig. Kultur- och teaterintresserade människor från hela världen reser och besöker staden varje år för att ta del av den levande festivalen.

Museum Der Bildenden Künste

Konst och vackra målningar kan du beundra på Museum Der Bildenden Künste. Här finns verk av Dürer, Rembrandt, Rubens och även olika 1900-talskonstnärer. Konstmuseet ligger i en splitterny modern byggnad. Med en yta på 7 000 kvadratmeter hittar du 3 500 målningar, 1 000 skulpturer och så många som 60 000 grafiska verk. Verken är alltifrån medeltiden till modern nutid. Här spenderar konstintresserade timmar för att gå runt och njuta av konstverk från hela Europa.

Adress: Katharinenstrasse 10, Leipzig
Telefon: +49 341 216 990
Internet: www.mdbk.de

Museum für Angewandte Kunst

Ett annat spännande museum är Museum für Angewandte Kunst. Som det näst äldsta i hela Tyskland har museet en av de finaste samlingar av olika jugend- och artdeco möbler, porslin, glas och keramik i hela landet.

Adress: Johannisplatz 5, Leipzig
Telefon: +49 341 2229100
Internet: www.grassimuseum.de/ausstellungen

Leipzig är inte bara en stad inom konst och musik. Staden har både anmärkningsvärda monument, med modern och klassisk arkitektur, samt internationellt välkända arkitekter i sin arsenal av kultur. Ta en stadstur i Leipzig och du får upptäcka byggnader i flera olika stilar.

Stadens Baroque Bourgeios inspirerande byggnader har blivit väl renoverade och omhändertagna under de senaste åren. För att behålla det ursprungliga följde ombyggnaderna en linje av kriterier som skydd för historiska monument. Många nybyggda arkitekturer har fått stor uppmärksamhet i internationell fackpress under de senaste åren. KPMG- byggnaden är ett exempel. Det moderna TV centret blev placerat på en akutvinklad hörntomt där arkitekterna designade en glasbyggnad som står i kontrast till omgivningen av wilhelminsk stil. Den imponerande byggnaden förvandlas vid skymningen av det upplysta golvet som skickar ljusstrålar upp mot natthimlen. Bara att passera glasbyggnaden under denna tid är en upplevelse.

St. Nikolaikirche

För att beundra den historiska arkitekturen i Leipzig är den ståtliga kyrkan St. Nikolaikirche ett utmärkt val. Kyrkan grundades år 1165 och låg som en viktig skärningspunkt mellan handelsvägarna från nord-syd och öst-väst. Tillägnad Nicholas, det medeltida helgonet för köpmän och grossister. Idag ligger kyrkan i centrum av Leipzig med ett fång av kontorsbyggnader runt omkring. Stor del av Leipzig’s stadskärna är format av byggnader i wilhelminsk stil. Byggnaderna har överlevt sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet då de byggdes och är idag av god kvalité. De unika husen finns i form av prestigefulla statsägda byggnader men även för husägare i stora bostadsområden. Idag är 80 % av byggnaderna klassificerade som historiska monument och områdena betraktas numera som en högklassig stadsutveckling och ett starkt kulturmärke för Leipzig inom arkitekturen.

Dörrarna står öppna alla dagar för besökare som reser världen över för att beskåda den vackra St. Nikolaikirche. Ursprungligen byggdes kyrkan i romansk stil som man ser på den västra fasaden. Men i det tidiga 1700-tal byggdes kyrkan ut till en gotisk hallkyrka som man upplever vid ett besök idag. Vad man blir mest hänförd av gällande St. Nikolaikirche är interiören. Stilen och inredningen är skapad och inspirerad av den franska arkitekten JCF Dauthe för att visa omvärlden invånarnas höga kulturella normer. De lyckades väl med sin ambition då insidan av kyrkan är en otroligt imponerande syn. Vackra målningar i taken, pelare i form av palmer och Ängeln av Fred som hänger över altaret är en ovanlig syn. Verken inne i kyrkan är enastående exempel av det allra bästa inom tysk konst och hantverk.

Adress: Nikolaikirchhof 3, Leipzig
Telefon:+49 341 1245380
Internet: www.nikolaikirche-leipzig.de