Mat och dryck

I Leipzig hittar du ett stort utbud av restauranger, barer och kaféer med rik och spännande matkultur. Här kan du uppleva gastronomiska upplevelser från hela världen, allt från Medelhavet till det afrikanska köket. Restaurang- och utelivet har växt kraftigt de senaste åren, idag hittar du restauranger som passa de flesta smaker.

De traditionella sachsiska rätterna serveras ofta från de lokala restauranger och består ofta av schnitzel, degknyten och grillat fläskkött. Även vegetarisk/vegansk mat och dryck har blivit uppskattade och trendiga i staden. Sedan 1695 har invånarna haft en stor kärlek till kaffe, kaffehusen har sedan dess varit en mycket folklig och populär mötesplats.

Populariteten av varm dryck från de arabiska delarna gav drycken smeknamnet Kaffeesachse som betyder Kaffe-Saxon. Därför kryllar det av charmiga kaféer bland Leipzig’s gator, och ryktet säger att staden har några av världens bästa och är väl kända världen över. Här kan du njuta av den svenska ”fikan” på en helt ny nivå.

Leipzig har flera stycken pub-områden, ett av de mest kända kallas Drallewatsch och går enda från Brühl polisstation längs Fleischergasse till det nya rådhuset. Det finns även många nästan antika ”runt hörnet pubar” som har överlevt decennier och kan besökas än idag. Under sommaren är det vanligt att man slinker in på pubarnas trädgårdar som ofta är kolonilotter. Schrebers Restaurant und Biergarten är placerad i den äldsta kolonilotten i hela Tyskland och ligger belägen i den centrala delen av staden i en grön blomstrande omgivning.

Auerbachs Keller

Auerbachs Keller är en av Tysklands mest berömda restauranger. Krogen är ett av Leipzig’s kännetecken som ursprungligen var en ölhall med historia som sträcker sig tillbaka till år 1538. Litteraturens berömda frontfigur Goethe var under sin tid stamgäst här och använde krogen som en kuliss för scenen där Faust äter middag med djävulen. De serverar klassisk sachsisk mat och ett besök till Auerbachs Keller är något du inte vill missa under ditt besök i Leipzig, det blir garanterat ett minne för livet.

Adress: Grimmaische Strasse 2-4, Leipzig
Telefon: +49 341 216 100
Internet: www.auerbachs-keller-leipzig.de

mat och dryck
I Goethes pjäs Faust är Auerbachs Keller den första anhalten på resan (Foto: Elinore).

Schrebers Restaurant und Biergarten

Omgiven i en grönskande trädgård, och inte vilken trädgård som helst utan Tysklands äldsta kolonilott, ligger den mysiga restaurangen Schrebers. Här sitter du skyddad från den bullriga staden i ölträdgården där det serveras närproducerade ölsorter. Med en bred meny av olika klassiska tyska rätter till rimliga priser kan du avnjuta en god måltid i historisk miljö.

Adress: Aachener Strasse 7, Leipzig
Telefon: +49 341 9611324
Internet: www.schrebers.com

Gasthaus- & Gosenbrauerei Bayerisher Bahnhof

För dig som gillar öl och historia är ett besök hos Gasthaus- & Gosebrauerei Bayerisher Bahnhof en spännande upplevelse. Här kan du smaka specialitén ”Leipzig Gose”, en överjäst öl som har börjat bryggas igen efter att nästan blivit bortglömd. Bryggeriet ligger i anslutning till den berömda och historiska järnvägsstationen. Lika spännande som miljön är även maten. Här får du smaka tyska kulinariska rätter tillsammans med det egenbryggda ölet och höra historier om den gamla järnvägen i Leipzig.

Adress: Bayrischer Platz 1, Leipzig
Telefon: +49 341 1245760
Internet: www.bayerischer-bahnhof.de

Sol y Mar

Den sensuella inredningen är inspirerad från de orientaliska delarna av världen, här sitter du mysigt i de olika soffgrupperna insvept bland kuddar och tyger. Här kan du njuta av mat och dryck med inslag av Asien och Medelhavet. Under sommaren är det trevligt att avnjuta deras prisvänliga lunch på den vida terassen. Restaurang Sol y Mar har en hälsosam ambition och har en bred meny för hälsodrycker.

Adress: Gottschestrasse 4, Leipzig
Telefon: +49 341 961 5721
Internet: www.solymar-leipzig.de

Basamo

Vill du ta del av den afrikanska mat- och musikkulturen är Basamo en härlig restaurang belägen i hjärtat av Leipzig. Här serveras helt underbar mat och dryck från det afrikanska köket. Njut av exotiska drinkar och hoppa en trappa ner för att dansa till den afrikanska musiken som spelas live på undervåningen.

Adress: Nürnberger Straße 11, Leipzig
Telefon: +49 341 960 7654
Mer info: crazyjerry@basamo.de
Internet: www.basamo.de

Gourmet Restaurant FALCO

Här blir dina smaklökar bortskämda av den genuina menyn som är skapad av stjärnkocken Maria Schnurr. Den uppmärksammade restaurangen har två stjärnor i Michelinguiden och här får du verkligen en gastronomisk upplevelse. Restaurangen ligger på 27:e våningen på Westin Hotels & Resorts med en häpnadsväckande utsikt över hela staden. Gillar du lyx och utomordentlig mat är Gourmet restaurant FALCO absolut värt ett besök.

Adress: Gerberstrasse 15, Leipzig
Telefon: +49 341 988 0
Mer info: info@westin-leipzig.com
Internet: www.westin-leipzig.de

Stadtpfeiffer

Med en briljant service och talangfullt kök ses restaurang Stadtpfeiffer som Leipzig’s mest populära. Här blir notan någon euro dyrare, men för en sådan god upplevelse av mat och dryck kan det absolut vara värt det. Hit kommer du säkerligen vilja komma tillbaka.

Adress: Augustusplatz 8, Leipzig
Telefon: +49 341 217 8920
Internet: www.stadtpfeiffer.de

Arabischen Coffe Baum

Välkommen till Europas äldsta kaffehus. Här kan alla kaffefantaster sitta ner och dricka en historisk slät kopp. Kaffehuset grundades redan 1694 och har genom åren haft stora och berömda personer på besök för den varma drycken. Förutom kaffet är kafét känt för deras Leipziger Lerche, vilket betyder lärka och är en lokalt känd marsipan fylld med mördeg. Här finns även en stor samling av redskap för tillverkning av kaffe som har använts under århundradena som kaféet stått öppet. Kaffehuset serverar lite lättare måltider och alkoholhaltiga drycker fram till midnatt. Arabischen Coffe Baum är ett måste att besöka under din vistelse i Leipzig.

Adress: Kleine Fleischergasse 4, Leipzig
Telefon: +49 341 9610061
Hemsida: www.coffe-baum.de

Kaffeehaus Riquet

Det klassiska kaffehuset ligger beläget i hjärtat av Leipzig med traditionell inredning och stort utbud av klassiska kakor, gott kaffe och många sorter te. Kafét ligger i en av de ståtliga jugendstilbyggnaderna där entrén vaktas av två antika elefanter färgade i brons.

Adress: Schuhmachergäßchen 1, Leipzig
Telefon: +49 341 961 0000
Mer info: cafe@riquethaus.de
Internet: www.riquethaus.de

Café Waldi

Under vardagarna kryllar kafét av studenter för den prisvänliga baren och goda maten. Under kvällarna och framför allt helgerna förvandlas stället till en lounge med bra musik, mingel och klubb. Trots att stället är populärt bland studenter är självklart alla välkomna att ta del av den härliga stämningen.

Adress: Peterssteinweg 10, Leipzig
Telefon: +49 341 462 5667
Mer info: cafewaldi@googlemail.com
Internet: www.cafewaldi.de

Café Kandler

Hos Café Kandler hittar du det bästa av kaffehus-kulturen. Sedan 1989 har de serverat sina gäster allt ifrån fantastiska bakverk, glass till specialkaffe och te. De två kaféerna är mötesplatser likaväl för invånarna som turister. Vill ni sitta ner i en lugn och harmonisk miljö för en god fika är dessa traditionella kaféerna två mycket bra val.

Café Kandler an der Thomaskirche
Adress: Thomaskirchhof 11, Leipzig
Telefon : +49 341 21 32 181
Internet: www.cafekandler.de

Café Kandler im Speck’s Hof
Adress: Nikolaistraße 3, Leipzig
Telefon: +49 341 22 59 390
Internet: www.cafekandler.de

Café Corso

Café Corso har gått i familjen genom generationer i över hundra år. Idag levererar konditoriet väl så goda bakverk som förr och med högsta möjliga standard. Här är allt handgjort, med bra produkter, bakat av de allra främsta konditorerna. De är stolta över att vara ett av de få kaféer som fortfarande gör den tyska delikatessen Baumkuchen för hand, väl värt att smaka när du är här.

Adress: Markt 17, Leipzig
Telefon : +49 341 9603111
Internet: www.corsoela.de