RB Leipzig – fotbollsklubben från Leipzig

RB Leipzig är klubben som blev bildad så sent som 2009 vilket skedde på initiativ av dryckeskoncernen Red Bull. Man köpte, helt enkelt, licensen från division 5-klubben SSV Markranstädt. Kostnaden har man aldrig kommunicerat offentligt, men en kvalificerad gissning är runt 350 000 Euro. Red Bull äger i dagsläget fem olika klubbar i fem olika länder. Förutom RasenBallsport Leipzig (rena sponsornamn är ej tillåtna i Tyskland!) även Red Bull Salzburg (Österrike), New York Red Bulls (USA), Red Bulls Brasil (Brasilien) och Red Bulls Ghana (Ghana).

Svenske Emil Forsberg anslöt 2015 (då i 2. Bundesliga) och är numera en av kulturbärarna i klubben. Nyligen skrev Forsberg ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till och med säsongen 2024/25. Han har haft en stor del i klubbens framgångar så här långt. Det nya kontraktet visar förstås att RB Leipzig fortsatt ser honom som en väsentlig del av framtiden.

rb leipzig
Emil Forsberg anslöt till RB Leipzig 2015.

Staden Leipzig har en mycket central roll i den tyska fotbollshistorien. Det var nämligen här som man bildade det tyska fotbollsförbundet (DFB) år 1900. Dessutom var det VfB Leipzig som år 1903 blev det första laget någonsin att bli tyska mästare i fotboll. En bedrift man återupprepade ytterligare två gånger (1904 och 1906) under de första fyra åren av spel om det tyska mästerskapet.

Red Bull Arena

RB Leipzig spelar sina matcher i en ny, toppmodern arena med plats för 44 345 åskådare. Den ligger naturskönt utmed kanalen Elsterbecken och i närheten finns också Arena Leipzig (läs mer under Sevärdheter). Fram till 2010 hette denna arena Zentralstadion och här spelade man, bland annat, matcher under fotbolls-VM 2006. Det handlade om fyra gruppspelsmatcher samt en av åttondelsfinalerna mellan Argentina och Mexiko. Den gamla arenan byggde man 1956 på initiativ av den dåvarande östtyska regimen, men hjälp av 1 000-tals frivilliga arbetare. Tidigare rymde denna arena 100 000 åskådare och här spelade det östtyska landslaget sina matcher mellan 1956 och 1990. Då Berlinmuren föll, i slutet av 1989, blev arenan lämnad åt sitt öde utan något större underhåll under en lång tid. Därför tog man så småningom ett beslut om att bygga en ny arena. 2004 var det nya bygget klart och invigningen kunde gå av stapeln.

RB Leipzig
Red Bull Arena

RasenBallsport Leipzig

Lagets utveckling slår det verkligen gnistor om. RB Leipzig startade med att göra tre säsonger i regionalligor innan man kvalade sig till en plats i 3.Bundesliga. Hemmamatchen, i dubbelmötet mot kvalmotståndaren VfL Sportfreunde Lotte, vann man med komfortabla 2-0. Returmötet slutade med en 0-2-förlust vilket innebar att en oviss förlängning tog sin början. Där kunde dock RB avgöra med två mål och med det totala resultatet 4-2 var man klara för 3.Bundesliga!

Den första säsongen i 3.Bundesliga slutade med omedelbar succé. Laget lyckades, som första lag någonsin (sedan starten av 3.Bundesliga), vinna uppflyttning till 2.Bundesliga under sin debutsäsong! Man utkämpade en duell med Darmstadt under merparten av serien, men kunde alltså till slut avgå med en av de åtråvärda biljetterna för uppflyttning. Med sig upp till den näst högsta ligan tog man seriesegraren FC Heidenheim.

2.Bundesliga

Inför den första säsongen i 2.Bundesliga fanns en del moln på himlen gällande RB´s deltagande. Man skulle visserligen få licens för säsongen 2014/15, men bara under tre förutsättningar. Den första gällde klubbmärket: Man skulle vara tvungna att göra om detta eftersom uppfattningen var att det liknade Red Bull´s företagslogga för mycket. Nummer två gällde en omstrukturering av klubbens organisation (många ansåg att klubbledningen var för koncentrerad till ett fåtal personer). Nummer tre var att sänka medlemsavgifterna och öppna upp för nya medlemmar.

rb leipzig
Klubbens logga såsom den ser ut idag.

Samtliga villkor, ställda av ligan, ansågs som tveksamma ur laglig synvinkel. Det hela resulterade till slut i en kompromiss: Omdesigna klubbmärket samt se till att klubbledningen var fristående från företaget Red Bull. Vad gäller själva fotbollen slutade laget femma under sin debutsäsong i 2.Bundesliga.

Inför säsong två i 2.Bundesliga värvade klubben friskt. Man spenderade inte mindre än 18,6 miljoner Euro på nya spelare. Det motsvarade mer än hela transferbudgeten för samtliga övriga klubbar i ligan. Ont blod blev dock väckt i Red Bull Salzburg, varifrån man hämtade inte mindre än tre spelare på fri transfer (det vill säga gratis!). Supportrarna i Red Bull Salzburg sjöng vid ett tillfälle, en match i österrikiska cupen, ramsor mot RB Leipzig.

RB Leipzig – Bra eller dåligt för fotbollen

Många har också haft (och har!) synpunkter på klubbens tillkomst, att man saknar traditioner och så vidare. I ett en del sammanhang ses man inte med blida ögon, både inom fotbollsetablissemanget och i fanskretsar (lite som AFC Eskilstuna i Sverige). Det handlar förstås mycket om att klubben drivs mer som ett företag än en fotbollsklubb. Å andra sidan är det ju en utveckling vi ser mer och mer i dagens läge. Framtiden får utvisa om inställningen, hos somliga ska tilläggas, till klubben kommer att förändras i sinom tid.

Under flyktingkrisen 2015 visade man solidaritet på flera sätt: Man donerade 50 000 Euro till staden Leipzig för arbetet med flyktingar. Dessutom såldes 60 containrar från träningsanläggningen (inklusive sanitära) till staden som tillfälligt boende för asylsökande. RB hade investerat cirka 500 000 Euro i dessa containrar. Vidare startade man initiativet ”Willkommen im Fussball” (fritt översatt: Välkommen till fotbollen!) där olika personer inom klubben skänkte utrustning och kläder för att barn och ungdomar skulle få möjligheten att spela fotboll.

På fotbollsplanen var det muntrare miner. Laget uppehöll sig i toppen av ligan under hela säsongen. Även om det i slutskedet blev lite tajt mot FC Nürnberg, så kunde man bärga en fin 2:a-plats vilket i slutändan innebar en plats i tyska fotbollens finrum: Bundesliga! Med sig fick man också segraren SC Freiburg.

Bundesliga

Debuten i högsta serien under säsogen 2016/17 blev även den succéartad: Man satte rekord, som nykomlingar i Bundesliga, med att inte förlora någon av de första 13 matcherna! Men det var inte allt. Efter den 11:e omgången ledde RB Leipzig Bundesliga. Det var första gången sedan säsongen 1991/92 (Hansa Rostock) som ett lag från östra Tyskland toppade den tabellen. Man blev också första nykomlingen sedan Tyskland enades att kvalificera sig för en europeisk cupturnering (Champions League). Hur det gick till slut? Jodå, det blev en mersmakande 2:a-plats för laget från Leipzig.

Ytterligare fyra säsonger har sedan dess blivit spelade. Det blev en liten ”dipp” för de röd-vita efter 2:a-platsen under debutsäsongen. Man slutade 6:a 2018. Dock vände trenden uppåt igen 2019 då laget återigen ”stod på prispallen” i och med sin 3:e-plats. De två senaste säsongerna har inneburit ytterligare topplaceringar som 3:a och 2:a. Man kan i alla fall konstatera att RasenBallsport Leipzig verkar vara i Bundesliga-toppen för att stanna! Dessutom har man även spelat Champions League under fyra säsonger (2017/18, 2019/20, 2020/21 och 2021/22). Enda ”plumpen” i det protokollet var 2018 då man fick nöja sig med spel i Europa League.

Vill du få mer info om Bundesliga? Då ska du besöka vår systersajt Bundesliga.se där du finner det mesta som är värt att veta om den högsta ligan inom tysk fotboll. Välkommen!