Sevärdheter

Sevärdheter, natur, aktiviteter och utflykter

Sevärdheter i Leipzig är ofta kulturrelaterade med museum, historiska byggnader och scenarrangemang inom musik, teater och konst. Utöver kulturen bjuder Leipzig på mysiga torg, passager och massor av aktiviteter. För lite avkoppling från stadens jäktande kan naturälskaren njuta av den grönskande delen av staden. Vill du få fler restips kan du gå in på Resande fot.

Leipzig är omringad av grönskande platser, ungefär en tredjedel av Leipzig’s landskap består av grönområden, skogar, parker, mysiga trädgårdar och kolonilotter.

Skogsområdet Auenwald sträcker sig likt ett brett band runt staden och har ett unikt ekosystem som nås antingen till fots, med cykel eller i viss mån på hästryggen. Hit kan du boka guidade turer för att upptäcka den spektakulära floran och faunan. Genom skogsområdet rinner flera vattenkanaler som sedan mynnar ut i Auenseesjön. Gillar man hästar eller vill ta sig an en utmaning finns det ett flertal ridhus som erbjuder ridturer för både nybörjare och erfarna ryttare.

Från Sverige tar du dig enklast till Leipzig via någon av Stena Lines eller Scandlines färjor till Sassnitz eller Rostock. Mer info om att resa till Leipzig finner du här.

Hitta prisvärt boende i Leipzig >>

Nya Lakelandområdet (Leipziger Neuseenland)

Det nya Lakelandområdet är en mycket omtyckt plats, speciellt under somrarna. Här finns cykelleder, vandringsleder och moderna vattensportfaciliteter och andra sevärdheter. Under de varma dagarna är området perfekt för njutning av utomhusaktiviteter då stranden bjuder in till lata dagar på stranden eller ett dopp i det blå. I Lakeland satsas det ordentligt med resurser för att uppfylla visionen om att införliva vattenvägar.

Med en stor ekonomisk potential har projektet inte bara blivit uppmärksammat i Tyskland utan världen över. Planen är expandera Leipzig och utveckla Lakeland-området till en mer turistattraherande plats. Det ska byggas byggnader för butiker, restauranger, kaféer och andra verksamheter. Hamnen som ska anläggas som funktion för bryggor, båtplatser för fritidsbåtar och andra fartyg. De planerade vattenvägarna ska skapa en direkt koppling mellan staden Leipzig och populära attraktioner som exempelvis Belantis nöjespark.

Clara Zetkin Park och Rosentalparken ligger bara några minuter från innerstaden och under varma dagar är det fantastiska platser att ta del av. Med sina gräsmattor, lekplatser, dammar med fontäner är miljön underbar. Här finns uteserveringar och klassiska så kallade ölträdgårdar. Här ligger Leipzig’s äldsta idrottsanläggning Scheibenholz Racecourse som invigdes 1863.

Innan 1990-talet var Leipzigs vattenvägar svårt förorenande av industriavfall men har kunnat återhämta sig under de senaste åren. Idag har många fiskarter återvänt och alla Leipzig’s floder, kanaler, dammar och sjöar lockar många sportfiskare. På kanalerna finns det även möjlighet till en mysig liten båttur. På vattenkanalen Karl Heine kan du hoppa ombord och åka med under en fängslande båttur och skåda tegel-arkitekturarvet av det gamla industriella centrumet Plagwitz.

Den senaste höjdpunkten är Leipzig’s nya nöjespark Belantis Theme Park. En kanonutflykt för hela familjen, där ni följer med på en resa genom tid och rum.

Leipzig Zoo

Leipzig Zoo har som ambition att ge sina besökare en storslagen jorden-runttur. Därför ser du djur i deras naturliga miljöer från alla världens delar. Spana på flera sorters apor, färgglada fåglar, ståtliga giraffer, farliga ormar, vackra tigrar och många, många andra sevärdheter då djurparken har omkring 850 olika djurarter. Deras aktiva deltagandet i återinplanteringsprogrammet gör att de ständigt arbetar för bättre förhållanden för djuren. Här finns det inte bara mycket att skåda utan även mycket att lära om djurens naturliga hemförhållanden. Delar av djurparken är fortfarande under konstruktion, men man förväntar sig att hela parken kommer att bli klar under de kommande tio åren.

Adress: Pfaffendorfer Strasse 29, Leipzig
Telefon: +49 341 5933 500
Mer info:office@zoo-leipzig.de
Internet: www.zoo-leipzig.de

Leipzig Markt

Det centrala torget Leipzig Markt är en perfekt start för din vistelse i staden. Torget är omringat av gamla praktfulla byggnader. Här finns trevliga kaféer med uteserveringar, marknadsstånd som säljer färsk frukt, nybakat bröd och andra lokala delikatesser. Även trevliga butiker finns för den som vill shoppa eller bara strosa runt och njuta av de livliga händelserna kring mötesplatsen.

Adress: Markt, Leipzig

Botanischer Garten

Den botaniska trädgården vid universitetet är främst en utbildnings- och forskningsinstitution. Alla är förstås ändå välkomna att ta del av deras arbete kring flora och fauna. Hit kan man åka för en harmonisk stund bland en grönskande omgivning under sin vistelse. Sevärdheter saknas dock inte heller. Det populära fjärilshuset ligger i anknytning till institutet och är väldigt omtyckt av den yngre publiken. En minst sagt intressant och härlig utflykt för alla åldrar.

Adress: Linnéstrasse 1, Leipzig
Telefon: +49 341 973 6850
Mer info: botgasek@uni-leipzig.de
Internet: www.uni-leipzig.de/bota/

Mädler Passage

Den prestigefyllda Mädler Passage är den mest berömda och besökta arkaden i världen och anses även vara den vackraste i hela staden. Gatan är fylld med butiker, några av det lite lyxigare slaget, och här ligger även den berömda och historiska restaurangen Auerbach’s Keller. Hela passagen hör till kategorin sevärdheter och här njuter många av att bara gå omkring och njuta av utsikten av arkitekturen och rörelsen i centret.

Adress: Grimmaische Strasse 2-4, Leipzig
Telefon: +49 341 216 340
Mer info: mail@maedlerpassage.de
Internet: www.maedlerpassage.de

Trabi Erleben

Vill ni åka på en stadstur med stil erbjuder Trabi Erleben guidade turer med de coola gamla bilarna av det tyska varumärket Trabant. Här finns det även möjlighet att hyra sin egen bil för att köra runt staden och utforska. Med Trabi Erleben blir din upptäcktsfärd av Leipzig annorlunda och rolig, en varm rekommendation för dem som gillar gamla tyska bilmärken.

Telefon: +49 341 7104 20
Mer info: kult@trabi-erleben.de
Internet: www.leipzig-erleben.com

Belantis Theme Park

Nöjesparken Belantis invigdes femte april 2003 och har mer än en halv miljon besökare varje år. Parken erbjuder en blandning mellan nöje och avkoppling med sina åtta olika temavärldar. Dessutom finns mer än 60 attraktioner som passar likaväl för stora som för små. Här reser du genom tiden, från antiken genom spännande äventyr till nutid. Belantis dramatiska miljö är fängslande för hela familjen och här kan ni ha en rolig dag tillsammans.

Adress: Zur Weissen Mark 1, Leipzig
Telefon: +49 137 8 403030
Internet: www.belantis.de

Kaffee Richter, Arko

Kaffee Richter är den äldsta kaffeåterförsäljaren i stan och Arko har butiker på tre platser runt omkring Leipzig. Butiken placerad i den mesta centrala delen på Peterstrasse ligger i en ståtlig byggnad och inredningen är vackert traditionell. Här säljer de delikatesser i form av allt inom choklad. Men det finns även praliner, marsipan, nougat och såklart massvis av kaffe- och tesorter.

Adress: Peterstrasse 43, Leipzig
Telefon: +49 341 960 5235
Internet: www.arko.de

Leipzig Erleben

Leipzig Erleben erbjuder guidade turen genom hela staden och berättar allt det finns att veta om Leipzig. Här kan du boka rundturer med moderna bussar, vintage dubbeldäckare och bussar cabriolet. Ni passerar, St. Thomaskirche, Bach’s minnesmärke, St. Nicholaskirche, det gamla rådhuset, Mädlerpassagen med Auerbach’s Keller och många, många fler. Här får du höra allt om Leipzig’s historia från ”The Peaceful Revolution” om Goethe och Faust till Bach och hans musik, den världsberömda St. Thomas Choir, Wagner och Mendelssohn. För en extra rolig rundtur finns det möjlighet att boka temainspirerade stadsturer med underhållande dialekter och kostymer.

Adress: Katharinenstrasse 8, Leipzig
Telefon: +49 341 7104 230
Internet: www.leipzig-erleben.com/

Arena Leipzig

Arena Leipzig öppnade sina portar den 11:e maj 2002. Den universala inomhusarenan i Leipzig används för flera olika sport- och nöjesarrangemang. Arenan har gästats av många världskända artister för världsturnéer och shower. År 2015 spelades världsmästerskapen inom innebandy i här. Vid sportevenemang finns det utrymme för 8 000 människor och vid konserter säljs det upp till 12 200 biljetter. Arenan är en del av Sportforum Leipzig, vilket även innefattar Red Bull Arena och Sportmuseum Leipzig. På deras hemsida kan du läsa i evenemangskalendern om det finns något roligt arrangemang (eller andra sevärdheter!) att gå på under din vistelse i Leipzig.

Adress: Am Sportforum 2, Leipzig
Telefon: +49 341 23410
Internet: www.sportforum-leipzig.com

Markkleeberger, ALL-on-SEA

Markkleeberg är en mindre stad som ligger inom Leipzig’s landkrets ungefär åtta kilometer söder om centrala Leipzig. Hit reser många besökare för att ta del av den attraktiva Markkleeberger sjön. Här finns gott om roliga vattensportsaktiviteter att utöva. Sedan år 2011 har vattensportcentret All-on-SEA anordnat aktiviteter inom vattensport. Här kan du hyra kajaker, kanoter, gå kurser i vindsurfing, kitesurfing och segling eller testa den nya populära ”stå-upp-paddling”. Här kan du även gå en utbildning för att bli certifierad att hantera och köra fritidsbåtar för inlandsvatten.

Adress: Wiederitzscher Strasse 19, 04519 Rackwitz
Telefon: +49 34294 85 86 87
Mer info: info@all-on-sea.de
Internet: www.all-on-sea.de

Ryska Minneskyrkan

Russian Memorial Church St Alexej är en rysk ortodox kyrka byggd 1913, vilket var hundra år efter Nationernas Slag (”The Battle of the Nations”). Kyrkan är tillägnad minnet av de 22 000 ryska soldater som dog i striden och platsen idag är ett krigsmonument som är värt ett besök. Liksom många ryska kyrkor är St Alexej vackert inredd och arkitekturen är fantastisk.

Adress: Philipp Rosenthal Strasse, Leipzig

Monumentet till " The Battle of the Nations"
Monumentet (inte kyrkan St Alexej) till ” The Battle of the Nations” i Leipzig

Harz Nationalpark

En timme väster om Leipzig (eller rakt söderut från Wolfsburg sett) ligger Harz National Park. Nationalparken är del av Natura 2000 och täcker en yta på 24.700 hektar över delstaterna Sachsen-Anhalt och Niedersachsen. Besök nationalparken för en oförglömlig naturupplevelse.