Shopping

Sedan 1500-talet har staden Leipzig varit känt som ett centrum för handel. Än idag är handeln mycket betydande för staden och därav bjuder Leipzig självklart på fantastiska shoppingrundor för alla olika intressen. Det finns rikligt med arkader, mysiga passager och gamla mässbyggnader fyllda med olika butiker.

Shopping i Leipzig

Här kan du hitta allt från antika bokaffärer till djuraffärer. Gatorna är trevliga för att bara strosa kring och passagerna bjuder på specialbutiker i alla dess former. Mädler Passage är en arkad som erbjuder en stor kompott av lyxigare affärer, här har många shopping-fantaster svårt att hålla igen plånboken.

Tack vare den berömda och näst största centralstationen i hela Europa har Leipzig ett av det bästa centrumen för shopping i Tyskland, Promenaden Hauptbahnhof. Dagligen passerar mer än 80 000 resenärer och centralstationen är en självklar mötesplats för turister, förbipasserande och Leipzigbor. Ett av de nybyggda moderna köpcentren Höfe am Bruhl, ligger på den historiska marken Bruhl-strasse som är känd för Richard Wagners födelseplats. Namnet på köpcentret ”Höfe” betyder innergård och även denna byggnad följer Leipzigs långa tradition av passager och trevliga arkader.

För att lämna shoppingvaruhus och istället uppleva marknader med dagsfärska varor har Leipzig mycket att erbjuda. Hit kommer lokala försäljare som slår upp stånd för att sälja sina egna produkter. Under lördagarna slås en marknad upp vid Festweise och här kan du hitta allt mellan himmel och jord, ofta till väldigt bra priser.

Första söndagen i månaden borde du besöka besöka den gamla mässan, där anhålls en jättepopulär loppmarknad. Har du intresse av antika ting hittar du säkerligen något som faller dig i smaken och samtidigt nästan är oförskämt billigt. En av de årliga marknader i Leipzig är Blom- och keramikmarknaden som varje år äger rum i maj på Marktplatz. I mitten av september är det tid för den årliga bokmässan. I augusti varje år anordnas en otroligt populär auktionstävling där gatuförsäljare från hela Tyskland samlas för att ta del av och vinna tävlingen. Marknaden hålls på torget framför krigsmonumentet Völkerschlachtdenkmal, här är underhållningen lika stor som det finns fynd att hitta.

Promenaden Hauptbahnhof

Gallerian ligger i samband med den stora järnvägsstationen som fylls av människor mellan tågankomster- och avgångar. På tre våningar ligger olika butiker, kaféer, restauranger och barer varav tågen passerar på den översta. Här hittar du allt du kan tänka dig, mode, hemelektronik, heminredning och lokala delikatesser. En varm rekommendation är att besöka tidningsaffären Ludwig, här hittar du engelska pocket, tjusiga magasins och internationell press. Öppettider vardagar 09.00 – 22.00, söndag och helgdag 13.00 – 18.00.

Adress: Willy Brandt Placera 7, Leipzig
Telefon: +49 341 141 270
Internet: www.promenaden-hauptbahnhof-leipzig.de

Höfe am Brühl

Det häftiga moderna köpcentret Höfe am Brühl invigdes september 2012 och byggnaden är inklädd i en distinkt aluminiumfasad. Här finns fler än 100 butiker och affärer med fokus på detaljhandel, olika tjänster och gastronomi. Deras syfte att kunna förmedla livskvalitet och kultur det har de absolut lyckats med, här finns shopping för alla. Öppettider vardagar 08.00 – 21.30, söndag och helgdag 13.00 – 18.00.

Adress: Brühl 1, Leipzig
Telefon: +49 341 4623400
Internet: www.hoefe-am-bruehl.de

Karstadt

Varuhusen Karstadt ligger spridda i de flesta städer i Tyskland. I Karstadt i Leipzig kan du handla inom dam- och herrmode, barnavdelning med leksaker, elektronik, klockor och smycken, väskor och plånböcker, parfym och kosmetik. Öppettider måndag till lördag 10.00 – 20.00.

Adress: Neumarkt 30, Leipzig
Telefon +49 0341 1262 – 0
Internet: www.karstadt.de

Galeria Kaufhof

Galerian Kaufhof invigdes 2001 och ligger i området runt Neumarkt vilket är ett av de mest attraktiva platserna i Leipzig. Omkring ligger mysiga passager och härliga torg. Gallerian har ett utbud av sex våningar med olika butiker och över 20 000 kvadratmeter försäljningsarea. Här hittar du alla slags varor och olika spännande upplevelser. Öppettider måndag till lördag 09.30 – 20.00.

Adress: Neumarkt 1, Leipzig
Telefon: +49 0341 2245-0
Internet: www.galeria-kaufhof.de

Peek & Cloppenburg

Hos Peek & Cloppenburg hittar du mode för dam, herr och barn från några av de mest trendiga märken. Varuhusen kan du hitta runt om i landet, Peek & Cloppenburgi Leipzig ligger i en storartad byggnad på Peterstrasse. Här hittar du märkeskläder och accessoarer från Hugo Boss, Marc O’Polo, Tommy Hilfiger, Calvin Klein och massvis av andra varumärken. Öppettider måndag till lördag 10.00 – 20.00.

Adress: Petersstrasse 17 – 23, Leipzig
Telefon: +49 341 97870
Internet: www.peek-cloppenburg.de

Humana Second Hand

För dig som gillar att handla Second Hand har Humana två härliga butiker. Leta igenom klädställningar med begagnade kläder, väskor och massvis accessoarer. Här hittar du tonvis av roliga fynd.

Adress: Karl Liebknecht Strasse 21-23, Leipzig
Internet: www.humana-second-hand.de
Öppettider: Måndag till fredag 10.00 – 12.00, lördag 10.00 – 18.00.

Adress: Zschochersche Strasse 44 Leipzig
Internet: www.humana-second-hand.de
Öppettider: Måndag till fredag 10.00 – 19.00, lördag 10.00 – 16.00.

Hilde Dances

Hilde Dances anses vara den främsta butiken inom Second Hand. Hit går unga trendiga Leipzigbor och handlar deras exceptionella kläder i den välsorterade butiken. Shopping bland gamla kjolar, klänningar, blusar, pumps och det finns även avdelningar för både herr- och barnmode. Öppettider tisdag till fredag 11.00 – 19.00, lördag 12.00 – 16.00.

Adress: George Schwarz Strasse 20, Leipzig
Internet: www.facebook.com/hildetanzt

Hugendubel

Är litteratur och böcker av ditt intresse ska du besöka den enorma bokhandeln Hugendubel. Tre våningar av litteratur inom alla ämnen du kan tänka dig, och stor del av sortimentet är på andra språk.

Adress: Peterstrasse 12, Leipzig
Telefon: +49 1801 484 484
Internet: www.hugendubel.de